Μακράν τα πιο αναγνωρίσιμα και φημισμένα Ελβετικά ρολόγια. Τα Rolex είναι ανθεκτικά στο χρόνο, όμορφα φτιαγμένα και πάνω από όλα εκπληκτικά αξιόπιστα.
Η ιστορία της Rolex Watch Company είναι αρκετά συναρπαστική. Ξεκινάει το 1905 όπου η εταιρεία εδραιώθηκε στο Λονδίνο από ένα Βαυαρό επιχειρηματία ονόματι Hans Wilsdorf, και τον κουνιάδο του, William Davis δίνοντας αρχικά το όνομα Wilsdorf & Davis στην εταιρεία.
Σε αντίθεση με την Rolex Watch Company που γνωρίζουμε σήμερα, η Wilsdorf & Davis δεν έφτιαχνε δικούς της μηχανισμούς, καντράν ή δείκτες. Αυτά τα συμπληρώματα για τα ρολόγια Rolex αγοράζονταν από διάφορες Ελβετικές εταιρείες και προσθέτονταν σε τελειωμένα ρολόγια.

Πηγαίνοντας αντίθετα στη μόδα όπου ήθελε το ρολόι καρπού να είναι καθαρά γυναικείο αξεσουάρ, ο Wilsdorf είχε το όραμα πως τα ρολόγια καρπού θα αφανίσουν τα ρολόγια τσέπης και ξεκίνησε, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες που πουλούσαν ρολόγια τσέπης, να εξειδικεύεται στα ρολόγια καρπού.

Αφού λοιπόν αποφάσισε να εστιαστεί στα συγκεκριμένα ρολόγια, ο Wilsdorf αποφάσισε πως πρέπει να εξαλείψει τη νούμερο ένα ανησυχία των περισσοτέρων καταναλωτών που σέβονταν το ρολόι καρπού, το ότι δεν ήταν τόσο ακριβές όσο το ρολόι τσέπης.
Τα ρολόγια Rolex έγιναν πλέον αναγνωρίσιμα ως τα πιο ακριβή, αντίστοιχα με τα πιο λεπτεπίλεπτα και ακριβή ρολόγια τσέπης. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μετέτρεψε τα ρολόγια καρπού από απόλυτα γυναικείο αξεσουάρ σε στρατιωτική ανάγκη.
Έτσι η  Rolex ενώ παλιότερα ήταν συγκεντρωμένη στην παραγωγή γυναικείων ρολογιών, τώρα στρέφεται κυρίως στην παραγωγή αντρικών ρολογιών.
Με το τέλος του πολέμου, τα ρολόγια καρπού φοριούνταν από άντρες και δεν ήταν μόνο γυναίκεια μόδα. Ο Wilsdorf όμως κατάλαβε πως επειδή τα ρολόγια καρπού ήταν αρκετά μικρότερα από τα ρολόγια τσέπης, η κάσα τους ήταν πιο ευπαθής και ήταν εύκολο σκόνη και υγρασία να την διαπεράσουν.
Κάνοντας πειράματα στην κάσα και στο πίσω μέρος του ρολογιού συνειδητοποίησε πως το κυρίως πρόβλημα ήταν η κορώνα. Όταν είδε την πατέντα για την screw down crown, η οποία προτάθηκε για πρώτη φορά από τους Perret & Perregaux, ήξερε πως είχε βρει τη λύση του. Αγόρασε όλα τα δικαιώματα και το πρώτο «Oyster» Rolex ρολόι (ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν αδιάβροχο) παρουσιάστηκε το 1926. Τώρα που είχε ένα προϊόν διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα ήταν αποφασισμένος να το προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Mercedes Gleitze ήταν η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε το English Channel. Επειδή όμως υπήρχε διαφωνία για το αποτέλεσμα προσφέρθηκε να το κάνει ξανά αλλά αυτή τη φορά κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Wilsdorf βρήκε την ευκαιρία του να αναδείξει την αντοχή του “Oyster” ρολογιού του και θα προσέφερε ένα ολοκαίνουριο ρολόι στην κυρία Gleitze αν φορούσε το ρολόι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης της. Εκείνη συμφώνησε!

 

Ένα μήνα μετά, ο Wilsdorf παρουσίασε το ρολόι του στο Ηνωμένο Βασίλειο με ολοσέλιδη διαφήμιση σε όλες τις γνωστές εφημερίδες και το Rolex «Oyster» ήταν μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία.
Σύντομα, εξαγόρασε το μερίδιο του κουνιάδο του και μπήκε σε κοινή εταιρική συμμετοχή με την οικογένεια Aegler της Βιέννης, των οποίων τους μηχανισμούς χρησιμοποιεί η Rolex αποκλειστικά.
Εκείνη την εποχή ο Wilsdorf & Davis άλλαξαν το όνομα σε Rolex Watch Company. Πολλές θεωρίες έγιναν για το πως δημιουργήθηκε η λέξη Rolex και τι σημαίνει, αλλά το πιο πιθανό είναι απλά να άρεσε στο Wildorf που η συγκεκριμένη λέξη δεν σημαίνει τίποτα απολύτως και θα έπαιρνε νόημα και ορισμό από τα ρολόγια του.
Γυρίζοντας στην επανάσταση του Rolex Oyster, υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα, οι άνθρωποι έπρεπε να ξεβιδώσουν το κουμπί κουρδίσματος για να κουρδίσουν το ρολόι. Παρουσιάστηκαν λοιπόν δύο «παρενέργειες», αργά ή γρήγορα οι καταναλωτές θα ξέχναγαν να βιδώσουν την κορώνα σφιχτά και θα έμπαινε νερό στο ρολόι και με το χρόνο τα εξαρτήματα του ρολογιού θα φθείρονταν.
Η απάντηση σε αυτό βρέθηκε το 1931 όταν ο Emile Borer, θετός γιος της οικογένειας Aegler και επικεφαλής της R&D στο εργοστάσιο της Rolex στη Βιέννη, δημιούργησε ένα αυτόματο ρολόι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι πια απαραίτητο να κουρδίσεις το Rolex ρολόι σου καθημερινά και η κορώνα ήταν μόνο για τη ρύθμιση του χρόνου. Συνεπώς, τα ρολόγια Rolex δεν ήταν απλά τα πιο ακριβή στον κόσμο αλλά και τα πιο ανθεκτικά.

Το 1945 η  Rolex έκανε μία ακόμα πολύ σημαντική καινοτομία : μαζί με τον αυτόματο μηχανισμό προσέθεσαν ένδειξη ημερομηνίας στην ώρα 3. Αυτό το μοντέλο παρουσιάστηκε σαν το ρολόι «Rolex Datejust» και έγινε αμέσως best seller.

 

 

Σήμερα είναι το πιο γνωστό ρολόι της μάρκας. Στις αρχές του 1950 παρουσιάστηκε το «Rolex President», ένα μεγάλο αντρικό ρολόι το οποίο αναγνωρίστηκε αρχικά από το συμπαγές χρυσό μπρασελέτ του και από ένα παράθυρο στις ώρα 12 που δείχνει την ημέρα της εβδομάδας.
Ένα ακόμα δημοφιλές και συλλεκτικό Rolex είναι το ρολόι «Rolex Submariner» το οποίο δεν είναι απλά αδιάβροχο αλλά μπορεί να φορεθεί και κατά τη διάρκεια κατάδυσης. Άλλα δημοφιλή και κλασσικά ρολόγια Rolex είναι τα Explorer I & II, GMT I & II, Milgauss, Daytona, Yachtmaster και πολλά άλλα.

Τελικά μετά από 100 χρόνια η εταιρεία Rolex Watch Company είναι δυνατότερη από ποτέ και παράγει κάθε χρόνο μία εκπληκτική συλλογή από κομμάτια άριστης ποιότητας σε πολύ προσιτές τιμές.

Αν λοιπόν ψάχνετε για ένα λιγότερο ακριβό Rolex για άνετες και καθημερινές εμφανίσεις ή κάτι πιο σπάνιο και special, υπάρχει σίγουρα ένα ρολόι Rolex ιδανικό για εσάς. Δεν είναι θαύμα που τα ρολόγια αυτά συνεχίζουν να είναι και τα πιο δημοφιλή στον κόσμο.

Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.